Hvor mye koster korps og andre musikkaktiviteter for familier?

I Norge kan barn og unge velge mellom en rekke ulike spennende, utfordrende, utviklende og underholdende fritidsaktiviteter. Noen driver med idrett, andre med gaming eller teknologi. Samtidig er musikk og korps også populære aktiviteter, mange steder opplever skolekorpsene god rekruttering. Hvor mye vil det egentlig koste å ha ett eller flere barn i korps?

Selve instrumentet er vanligvis ikke en stor utgift

Hos de fleste korps og kulturskoler er det mulig å låne eller leie instrumenter for en billig penge. For nybegynnere er det selvfølgelig ekstra viktig å kunne prøve seg frem, uten nødvendigvis å binde seg til et instrument fra dag én. Imidlertid er enkle instrumenter, som klarinett, trombone eller tilsvarende, heller ikke spesielt kostbare. Når man føler seg trygg på instrumentvalget, kan det være overkommelig å kjøpe et eget instrument.

I tillegg kommer tilbehør og reservedeler. For eksempel kan man være nødt til å kjøpe fliser til blåseinstrumenter, trommestikker til trommer eller kluter og rengjøringsutstyr til andre instrumenter. Reparasjon og service av instrumenter kan også være en utgiftspost hvis man ikke leier eller låner instrumentet.

Utgifter til arrangementer, reiser og mer

Korps og kulturskoler har som regel en medlemsavgift, men den vil ikke dekke alt av arrangementer, reiser etc. Det betyr at man må være innforstått med at musikkinteressen vil føre til flere utgifter knyttet til store og små arrangementer. Samtidig er det selvfølgelig ikke unikt for å spille i korps eller band, men heller sammenlignbart med ulike idrettsaktiviteter.

I tillegg er det ikke uvanlig at korps stiller relativt høye krav til deltakelse i dugnader. Noen korps har egne festivaler eller andre arrangementer som betyr mye for korpsets økonomi. For andre korps kan det være mer ordinære dugnader som gjør det mulig å få budsjettet å gå opp – derfor er det også viktig å se på deltakelse på dugnader som en investering i barnets aktiviteter i regi av korpset.